Pigmentfoltok kezelése

Napfény hatására, gyakran terhesség alatt vagy fogamzásgátló szedése idején, a homlokon, az arcon, a szem vagy a száj körül, általában szimmetrikusan jelennek meg a májfoltok. Néha az is előfordul, hogy valamilyen arcon zajló gyulladás gyógyul pigmentfoltok hátrahagyásával. Ezek a foltok nyáron sötétebbek, télen kivilágosodnak, s bár néha előfordul, hogy spontán elmúlnak, kezelésük elég gyakran gondot jelent.

Először nyilván mindenki a legegyszerűbbhöz, a fehérítő krémekhez fordul. Ezek változatos összetevőket tartalmaznak, melyek valamelyike gyakran irritálja a bőrt. Legjobbak a több hatóanyagot kombináló készítmények, melyek a halványító hatás mellett a pigment termelődését gátló és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Ezeket több hónapig kell alkalmazni, magas faktorszámú fényvédővel együtt.

Általában nagyon hatékony a triclorecetsavval végzett hámlasztás. Ez a kissé hosszabb felépülést igénylő komplex kezelés azokban az esetekben hatásos, ha a pigment viszonylag felszínesen helyezkedik el, de ez sajnos előre nem ítélhető meg. Először csak a pigmentfoltok területét kenjük be savval, általában többször, addig, amíg a kívánt hatást el nem érjük, azután 1 vagy 2 alkalommal az egész arcot bekenjük, hogy ne képződjön határ a pigmentfoltok körül. Jó jel, ha másnapra átmenetileg sötétebbé válnak a foltok. Mivel a foltok területén mélyebb rétegig hatolunk, ilyenkor a hámlás hosszabb ideig látható, egyénenként változóan akár 3-4 napig. A kezelést 4 alkalommal kell ismételni 8-14 nap különbséggel. Nagyon fontos részét képezi a kezelésnek a kezelés előtt és alatt is alkalmazott, továbbá a kezelés után előírás szerint alkalmazandó krém, amely blokkolja a pigmenttermelődést, valamint szintén igen fontos a nagyon szigorú fényvédelem. Ha nem érjük el a kívánt hatást, a kúrát 6 hét elteltével meg kell ismételni. Ez a peeling különösen hatásos a felnőttkori akne után visszamaradt barnás foltok és egészen felszínes hegek esetén.

Az arcon szimmetrikusan kialakuló májfoltoknál lényegesen könnyebben kezelhetők a kézháton és az arcon megjelenő kisebb öregségi foltok, szeplők, melyeket egészen rövid ideig tartó folyékony nitrogénes fagyasztással (krioterápia) vagy villanófénnyel (IPL) könnyen és gyorsan eltűntethetők.