Anyajegy vizsgálat

Az anyajegyek a bőrtakaró természetes részét képezik. Megjelenésük változatos, lehetnek világosak vagy sötétebbek, símák vagy szemölcsszerűen előemelkedők, sőt a számuk is egyre szaporodhat az évek során. Mivel az anyajegyek kis részéből melanoma (bőrrák) alakulhat ki, feltétlen ajánlott a rendszeres anyajegy vizsgálat.

Az élet során nemcsak új anyajegyek jelenhetnek meg, hanem a régiek is változáson eshetnek át, leggyakrabban méretük és színük változik. A változás ténye nem feltétlenül jelent bajt, de csak bőrgyógyász szakorvos tudja megítélni, hogy egy adott pigmentált elváltozás valóban anyajegy-e, vagy a bőrnek egy rosszindulatú daganata (melanoma), esetleg egy olyan, változóban lévő anyajegy, amely veszélyt jelenthet a jövőben. A bőrgyógyászati rákszűrés során a teljes bőrtakarót megvizsgáljuk makroszkóposan és bőrmikroszkóppal (dermatoszkóp) egyaránt, mely eszköz segítségével sokkal több információhoz juthatunk az anyajegy vizsgálata során.

Mikor kell egy anyajegyet eltávolítani?

Ha olyan pigmentált elváltozásokat találunk, amelyek felvetik a bőrrák gyanúját, vagy olyan atípusos anyajegyeket fedezünk fel, amelyek felvetik a későbbi rosszindulatúvá válás lehetőségét, vagy amelyek rendszeres irritációnak vannak kitéve (pl. bizonyos ruhadarab, melltartó, öv, nyaklánc dörzsöli, vagy a fejen a fésüléskor gyakran megsérül), vagy panaszt okoz a betegnek (ég, viszket, bepirosodik), akkor azok eltávolítását javasoljuk. De az anyajegy eltávolításnak oka lehet az is, ha egy orvosi szempontból ártalmatlan anyajegy kozmetikailag zavaró helyen van, például az arcon.

Anyajegyek eltávolítása

Bármilyen okból döntünk is az eltávolítás mellett, az kizárólag műtéti úton történhet. Anyajegyet kizárólag kimetszéssel lehet onkológiai szempontból biztonságosan eltávolítani, ugyanis ilyenkor az anyajegyet a környezetével együtt emeljük ki, magához az anyajegyhez hozzá sem érünk. Míg tehát bizonyos esetekben probléma származhat abból, ha egy anyajegyet nem távolítunk el időben, a szakma szabályai szerint elvégzett eltávolítás teljesen biztonságos.

A kimetszés steril körülmények között, helyi érzéstelenítésben történik. Az eltávolított anyajegyet szövettani vizsgálatra küldjük, ami a pontos diagnózis mellett arról is informál, hogy körben ott van-e az ép szövet, azaz a teljes anyajegyet eltávolítottuk-e. Ebben az esetben semmiféle további teendő nincsen.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!