Bőrdaganatok

A bőrdaganatok száma szerte a világban évről évre jelentős mértékben növekszik, és egyre gyakoribb a fiatalok körében is. A fokozódó fénykárosodás miatt nem csak az emberi szervezet egyik legrosszabb indulatú daganatfajtájának, a festékes bőrráknak, azaz a melanomának, hanem a sokkal jobb prognózisú bazaliomának az előfordulása is drámaian nő. Megtévesztő, hogy ezek a rosszindulatú daganatok gyakran milyen banális képet mutatnak, és ez megnehezíti, hogy a beteg maga felismerje, hogy milyen komoly betegségről van szó.

Melanoma

A melanoma gyakorisága évente átlag 7%-kal nő, az utóbbi 20 évben száma világszerte több mint kétszeresére emelkedett. A huszonéves nők körében a melanoma vezet a rákhalálozási listán, a 30-35 évesek között pedig a második helyet foglalja el. Fokozott kockázatot jelent a melanoma kialakulása szempontjából, ha a családban már volt valakinek festékes bőrrákja, ha nagyon nagy számú anyajegye van, ha valaki világos bőrtípusú, ha élete során sok UV sugárzásnak volt kitéve. Fontos kockázati tényezőnek tartják a gyermekkori többszörös, súlyos, hólyagos leégéseket. Az eredményes kezelés alapfeltétele a korai diagnózis, ezért igen nagy jelentősége van annak, hogy minél korábbi stádiumban felfedezzük a melanomát, illetve kiszűrjük az atípusos anyajegyeket, amelyekből melanoma kialakulhat ki. Ennek módja az évenkénti szűrés, amelynek során a teljes testfelszínt átvizsgáljuk bőrmikroszkóppal. A festékes bőrrák gyakrabban alakul ki az ép bőrön, mint egy meglévő anyajegy elfajulásából. A klinikai kép gyakran még a szakembereket is megtévesztő módon ártalmatlannak tűnhet, sokszor nehéz megkülönböztetni egy anyajegytől. Bőrmikroszkóppal 10-es nagyításban könnyebb felismerni a szabad szem számára rejtett jellegzetességeket. Figyelmeztető jel, ha egy „anyajegy” hirtelen megnő, vérezni, nedvedzeni kezd, viszket vagy fáj, ha a határai szabálytalanná, elmosodottá, formája szabálytalanná válik, színe nem egynemű, többféle barna, esetleg fekete vagy kékesszürke szín jelenik meg benne, esetleg bizonyos helyeken eltűnik a korábbi barna szín. Aki ilyet észlel, azonnal forduljon orvoshoz! A melanoma prognózisa szempontjából döntő a korai felismerés. A korai stádiumban felismert és eltávolított festékes bőrrák jó eséllyel gyógyítható.

Bőrrák

A leggyakoribb és legnagyobb mértékben szaporodó bőrdaganat a bazalioma. Régebben típusosan az idős kor betegsége volt, általában 50 éves kor után jelentkezett a napnak kitett bőrterületeken. Ma már azonban egyre gyakrabban látjuk fiatalabb életkorban is. Kialakulásában legfontosabb kockázati tényező az élet során ismétlődően elszenvedett, nagy dózisú napfényártalom. A bazalioma tulajdonképpen egy szemimalignus daganat, azaz a szövettani jellemzői miatt a rosszindulatú daganatok közé sorolandó, de a viselkedése jóindulatú, tehát nem ad áttétet. Az jelent veszélyt, ha a mélybe terjed, tehát az arcon, főleg a szem körül roncsolhatja a mélyebb szöveteket is. Ha viszont időben eltávolítjuk, semmiféle későbbi szövődménnyel nem kell számolni. A klinikai kép általában jellegtelen, a laikus számára nehezen felismerhető. Általában az tűnik fel, hogy egy kicsit hámló, halvány vöröses folt hónapok óta nem tűnik el.

A krónikus fénykárosodásnak leginkább kitett helyeken, azaz az arcon és a kopasz fejbőrön, gyakran láthatók vöröses, érdes, hámló felszínű plakkok (szoláris keratozisok) is, melyek tulajdonképpen rákelőző állapotnak felelnek meg. Mivel idővel bőrrák alakulhat ki belőlük, feltétlen kezelést igényelnek. A bőrdaganatok megelőzésében nagyon fontos szerepe van a fényvédelemnek.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!