Akne

Az akne a faggyúmirigyek krónikus gyulladásával járó gyakori betegség, mely elsősorban a faggyúmirigyekben gazdag területeken (arc, mellkas, hát felső része) jelentkezik. Enyhébb formában csak mitesszerek és kevés gyulladásos pattanás látható, súlyosabb formában több a gyulladt pattanás (acne papulosa), s van olyan forma is, ahol a fájdalmas gyulladásos göbök alakulnak ki, amik gyakran hegek hátrahagyásával gyógyulnak. Multifaktoriális betegség, ami azt jelenti, hogy kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Köztük az egyik legfontosabb az androgének (férfihormonok) szerepe.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Pubertás kori akne

A gimnazista korúak csaknem 70%-ánál kialakul enyhébb vagy súlyosabb formája, a lányok gyakrabban érintettek, de a fiúknál gyakoribb a súlyos lefolyás. Általában akkor jelennek meg az első pattanások, amikor elkezdődik a nemi hormonok termelődése. A faggyúmirigyeknek és a szőrtüszőknek egyaránt vannak hormonérzékelő receptoraik, melyeken keresztül az androgén hormonok fokozzák a faggyútermelést. Az akne kialakulásának szükséges, de nem elégséges feltétele a fokozott faggyútermelés (szeborrea). Ha a faggyúmirigyek kivezetőcsöve elzáródik, a kivezetőcsőben felhalmozódik a faggyú, ami megrepesztheti annak falát, így a faggyú a bőr rétegei közé kerül, ami gyulladáshoz vezet. Ezt a gyulladást fokozza a bőr saját baktériumainak az elszaporodása. Ha nagyon kifejezett a gyulladás, fennáll a hegesedés veszélye. A betegség jellemzően hullámzó lefolyású, súlyosabb és enyhébb tünetek vagy akár tünetmentes időszakok is válthatják egymást, de az érintettek többségénél a pubertás végén gyógyul véglegesen.

Fiatal felnőtt nők aknéja

Ez általában enyhébb, de nehezebben kezelhető kórforma, mely a statisztikák szerint a nők csaknem felét érinti. A klinikai tünetek hasonlóak a pubertás kori formához, de jellegzetesen gyakran jelennek meg az arc alsó felén, különösen az állon és az állcsont felett. A betegek 78%-ánál rosszabbodnak a tünetek a premenstruális időszakban.  Ennek a kórformának a hátterében gyakran hormonális eltérés áll, ezért nagy jelentősége van annak, hogy társulnak-e a bőrtünetekhez egyéb, férfihormon-túlműködésre utaló tünetek, pl. férfias típusú szőrösödés (hason, mellek körül, állon) vagy hajhullás. A hormonális egyensúly felborulására utalhatnak a menstruációs zavarok vagy a meddőség. A tünetek gyakran polycystás ovarium szindrómára (PCOS) utalnak, ami egy nehezen diagnosztizálható tünetegyüttes. Kialakulásában az inzulinrezisztenciának nevezett anyagcsere-zavarnak van elsődleges szerepe, ami azt jelenti, hogy a szövetek érzéketlenné válnak az inzulinra. Ezt ellensúlyozandó a vérben magas lesz az inzulin szintje, ami megzavarja a petefészek hormontermelését. Innen adódik a szindróma neve, mivel a megzavart peteérés következtében a petefészekben egészen apró, ún. mikrociszták alakulnak ki, amelyeket csak ultrahangos vizsgálattal tud a gyakorlott szakember felfedezni. Mivel a nők fiatal felnőttkori aknéja néha olyan betegségre utal, ami meddőséggel, és a szénhidrát-anyagcsere zavarával járhat, indokolt a komplex kivizsgálás (orális glükóz-tolerancia vizsgálat , hüvelyi ultrahangvizsgálat, endokrinológiai konzílium). Meg kell még említeni, hogy pszichés tényezők, dohányzás és bizonyos gyógyszerek is provokálhatják illetve súlyosbíthatják a tüneteket.

Hogyan kezeljük?

A helyi kezelés során alkalmazott hatóanyagot az alapján választjuk ki, hogy milyen tünetek uralják a klinikai képet. Ha a komedok (mitesszerek) vannak túlsúlyban, akkor az a fő cél, hogy segítsük a faggyú kijutását a kivezetőcsőből. Erre a faggyútermelést csökkentő, a hámlasztó és faggyúoldó szerek alkalmasak. Ha a komedók mellett gyulladt pattanások is vannak, akkor a fenti szereket antibakteriális hatásúakkal kell kiegészíteni. Bizonyos intenzív kozmetológiai kezelések is hatékonyan alkalmazhatók a mitesszeres arcbőr, illetve az akne papulosa kezelésében, ilyen például a kémiai hámlasztás.

A külső kezelésre nem reagáló aknéban, illetve, ha az arcon kívül a háton, a mellkason vagy a karokon is megjelennek a tünetek, indokolt a belső kezelés. Középsúlyos akne esetén gyakran alkalmazunk 2-3 hónapos antibiotikus kezelést, amit kifejezetten erre alkalmas gyógyszerekkel végzünk.

A fiatal-felnőttkori akne hormonfüggő folyamat, ezért gyakran folyamodunk az antiandrogén hatású fogamzásgátlók alkalmazásához, természetesen csak a nőgyógyásszal egyetértésben. A fogamzásgátlók jótékony hatása általában 3 hónap után jelentkezik, addig mindenképpen kombinálni kell lokális kezeléssel. Sajnos, ennél a terápiánál is számítani kell arra, hogy abbahagyása után a tünetek előbb vagy utóbb, enyhébb vagy a korábbihoz hasonló súlyosságban ismét megjelennek.

Középsúlyos és súlyos akne (gyulladásos tünetek az arcon kívüli régiókban, illetve hegesedés esetén) esetén indokolt lehet az isotretinoin alkalmazása. Ez egy A-vitamin származék, tehát nem antibiotikum, nem hormon (ez gyakori félreértés a szerrel kapcsolatban). A kúra kb. féléves gyógyszerszedésből áll, a pontos időtartamot és az adagolást a testsúly és egyéb szempontok figyelembe vételével az orvos egyénileg számítja ki. A kúra tehát nem a tünetek megszűnéséig (ez általában 2-3 hónap) tart, hanem addig, amíg a kiszámított összdózist be nem szedik, ugyanis így lehet a tartós, a legtöbb esetben végleges tünetmentességet biztosítani.

Ez jelenleg a leghatékonyabb szer az akne kezelésében, viszont csak az összes körülmény kellő mérlegelésével és a megfelelő laboratóriumi kontrollvizsgálatok mellett szabad adni. Fontos tudni, hogy nők csak biztonságos fogamzásgátlás mellett szedhetik (a terratogén hatás csak a szedés idejére + 1 hónap kiürülési időre vonatkozik), s hogy a fényérzékenyítő hatás miatt nyáron általában nem javasoljuk szedni. A szedés idején jelentkező kellemetlen jelenségek (szájszárazság, bőrszárazság, szemszárazság stb.) dózisfüggőek, s megfelelő bőrápolással és dózisbeállítással enyhíteni lehet őket. Sajnos sok esetben tapasztalom, hogy enyhe tünetek esetén csodaszerként kérik a betegek, vagy éppen ellenkezőleg, laikus, félinformált emberek, sőt, gyakran az ebben a témában nem eléggé jártas más szakmabeli orvosok indokolatlan félelmeket keltenek a páciensekben.

Ha intenzív gyulladással jár az akne, előfordul, hogy a gyógyulás után hegek maradnak vissza, melyek lehetnek kivájtak vagy kidomborodóak. A hegek okozta kedvezőtlen megjelenést sok esetben lényegesen enyhíteni lehet kollagén indukciós kezeléssel (dermaroller) vagy micropixeles lézeres bőrmegújító kezeléssel (resurfacing).

Vegye fel velünk a kapcsolatot!