Jóindulatú bőrnövedékek

A pubertás végével elkezdődik a szervezet öregedése. E folyamat részeként az életkor, a veleszületett bőrtípus és az élet során elszenvedett napfénykárosodás függvényében eltérő életkorban és eltérő számban különböző jóindulatú növedékek jelennek meg a bőrön.

Legkorábban talán a hónaljban és a nyakon jelennek meg a jellegzetes, bőrszínű kocsányos növedékek. Ezek beakadhatnak a ruházatba, nyakláncba s esztétikailag is elég zavaróak. A másik jellegzetes korral járó tünet, a morzsalékony, szemölcsös felszínű barnás-feketés lapos hámszemölcsök (szeborreás verruca), általában a fejen, illetve a törzsön fordul elő. Szintén gyakori ártalmatlan jelenség az apró málnapiros pöttyök vagy kicsiny dudorok kialakulása.

Mindhárom jelenség jóindulatú, megjelenésük természetes folyamat következménye. Vannak emberek, akiknél fiatalabb korban, másoknál későbben kezdődnek. Van, akinél egészen nagy számban láthatók, másoknál csak néhány fordul elő. Ennek a különbségnek a magyarázata részben az öröklött bőrtípus, részben az élet során elszenvedett fénykárosodás. Bár hangsúlyozottan jóindulatú jelenségekről van szó, kozmetikailag zavaró voltuk miatt az eltávolításuk indokolt, sőt javasolt. Mivel kialakulásuk oka a bőr öregedése, oki kezelés nincs. Leggyakrabban elektrosebészeti eljárással, fagyasztással, éles kanállal vagy lézerrel távolítjuk el őket. Általában nyomtalanul gyógyulnak. Azok, akiknek a bőrén különösen nagy számban fordulnak elő ezek az elváltozások, jól teszik, ha évente rendszeresen eltávolíttatják őket, nem érdemes ugyanis megvárni, amíg számuk annyira megnő, hogy szinte reménytelen vállalkozássá váljon az eltávolításuk.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!