Általános bőrgyógyászat

Anyajegy, bőrdaganat, jóindulatú bőrnövedékek, fényvédelem

Ma már a rendszeresen ajánlott onkológiai szűrővizsgálatok közé tartozik a bőrgyógyászati szűrés, melynek során a teljes testfelszínt átvizsgáljuk. Elsődleges célunk az esetlegesen fennálló bőrdaganat, illetve rákelőző állapotok kiszűrése, ugyanis ezek korai felismerése és szakszerű eltávoltása lényegesen javítja a prognózist. Ha olyan anyajegyet találunk, ami atípusos jeleket mutat, vagy felveti a későbbi rosszindulatúvá válás lehetőségét, azt szintén eltávolításra javasoljuk. Ugyancsak célszerű a rendszeres irritációnak, sérülésnek kitett, vagy esztétikailag zavaró anyajegyek kimetszése is. A korral egyre nagyobb számban megjelenő jóindulatú növedékek eltávolítása elsősorban a jó közérzetet, az ápolt megjelenést biztosítja. Az onkológiai szűrővizsgálat részét képezi a fényvédelemmel kapcsolatos tanácsadás.

Akne, rosacea, atopia, ekcéma, bőrszárazság

Az akne a pubertás idején és a fiatal felnőtt nők között gyakori gyulladásos betegség, ami esetenként súlyos esztétikai és pszichés problémát is jelent, ezért fontos a mielőbbi szakszerű terápia. A heges maradványtünetek kezelése az esztétikai bőrgyógyászat feladata. A rosacea leginkább a középkorú nők arcának krónikus betegsége, amit a gyulladásos tünetek mellett sűrű értágulatok és száraz, érzékeny bőr jellemez.

Főleg gyermekeket érintő gyulladásos betegség az atopiás dermatitis, aminek kezelésében kulcsszerepe van a jellegzetesen száraz bőr megfelelő ápolásának.

Vírusok, gombák és baktériumok okozta bőrbetegségek

A környezetünkben jelenlévő mikroszkopikus kórokozók főleg akkor okoznak betegségek, ha a szervezet védekezőképessége csökken, vagy ha lokálisan egy „behatolási kapu”, egy csökkent ellenállású terület alakul ki. A vírusos szemölcsök és a körömgomba kezelése gyakran elég nehéz és hosszadalmas, de minél rövidebb ideje állnak fenn a tünetek, annál eredményesebb.

Visszér

A lábakon kizárólag esztétikai problémát jelentő pókvénák illetve seprűvénák kezelése tekintetében világszerte a legelterjedtebb módszer a szkleroterápia, azaz a tágult erek injekciós kezelése.