Öregedő, fénykárosodott bőr

A bőr öregedésének jelei részben az életkortól, részben az öröklött bőrtípustól, részben pedig az elszenvedett környezeti ártalmak mértékétől függően jelennek meg. A környezeti ártalmak közül legnagyobb jelentősége a fénykárosodásnak van, de ide tartozik a dohányzás, a szennyezett városi levegő, kevés alvás és a helytelen táplálkozás is. Mind az öregedés, mind a bőrdaganatok megjelenése szempontjából az egész élet során elszenvedett napfénykárosodás számít, azaz a fényártalom összeadódik.

Bőrünket egy folyamatosan megújuló hámréteg borítja. Az újonnan képződött hámsejt az érési folyamat során olyan változásokon megy keresztül, melyek végén elszarusodik, azaz elhal. Az elhalt hámsejtek folyamatosan, észrevétlenül válnak le bőrünkről. Az öregedés során azonban ez a folyamat lelassul, mert erősödik az elszarusodott hámsejtek közötti kötés, a hámsejtek nem tudnak megfelelő ütemben leválni, ennek következtében az elszarusodott hámréteg megvastagszik. Ez nagyon leegyszerűsítve egy szigetelő réteget képez, amitől egyrészt a bőr fénytelenné, fakóvá válik, másrészt megnehezíti a bőr hidratálását segítő kozmetikumok bejutását.

A hám alatti rétegben, az ún. dermiszben, az öregedés során egyaránt fokozódik a kollagén és elasztikus rostok pusztulása és csökken a termelődésük, de megváltozik a rugalmas rostok szerkezete is. Ennek következtében a bőr vékonyabbá, rugalmatlanabbá válik, ráncok jelennek meg rajta. A rugalmas rostok között található nagyon nagy vízmegkötő képességgel rendelkező hialuronsav mennyisége ugyancsak a fokozott pusztulás és csökkent termelődés következtében csökken, s emiatt csökken a bőr hidratáltsága, ami ugyancsak szerepet játszik az apró ráncok kialakulásában.

Az öregedő bőr további rendellenessége, hogy barna pigmentfoltok (melazma), alig tapintható barnás felrakódások (keratózisok), és tágult erek jelennek meg rajta, a pórusok kitágulnak, a bőr elveszti egyenletes színét és sima felszínét.

Mivel a fénykárosodás gyorsítja az öregedési folyamatot, ajánlott, hogy ne csak a szabadban végzett munka, sportolás vagy nyaralás alkalmával, hanem a városi mindennapi életben is védjük bőrünket fényvédő tartalmú nappali arckrémek használatával.

Kevésbé invazív anti-aging kezelések

Invazívabb anti-aging kezelések

Ajánlott anti-aging bőrápolás