Fényvédelem - fotoaging

Az Annals of Internal Medicine júniusi online kiadásában egy olyan vizsgálatról számoltak be, amelyben ausztrál kutatók újabb adatokkal támasztják alá, hogy fényvédő készítmények napi rendszerességű használatával lassítható a bőr ultraibolya fény okozta öregedése (fotoaging).

A fotoaging hosszú távú UV expozíció hatására fellépő bőrelváltozás, mely károsítja a bőr mélyebb rétegeiben lévő kollagént és DNS mutációt okoz. A tanulmány egyértelműen igazolja, hogy a napi rendszerességgel történő fényvédőhasználat csökkenti a fotoaging jeleit és az ultraibolya fény okozta károsodás mértékét. A magasabb faktorszámú fényvédők napi rendszeres, szükség esetén ismételt használata még erőteljesebb protektív hatást gyakorol, de a prevenció kulcsa a fényvédőkrémek fiatal korban történő rendszeres használatában rejlik.

Ma már a legtöbb nappali kozmetikai készítmény tartalmaz 15 SPF fényvédőt, ezzel megkönnyítve, hogy az arcbőr a napfényes hónapokban minden nap részesüljön kellő fényvédelemben, viszont a nyak, a dekoltázs, az alkar és a kéz - mely területek ugyancsak fedetlenek a nyári mindennapok során -gyakran nem kap kellő fényvédelmet, ezért itt hamarabb megjelennek a bőröregedés jelei.