A bőrgyógyász szemszögéből: a dohányzás

A dohányzás, a fényártalom után, a bőröregedés második legfontosabb oka. Húszévnyi dohányzás után egy 40 éves nő bőrének állapota egy 60 éves nem dohányzó nő bőrállapotának felel meg. A dohányzás a bőr idő előtti öregedéséhez, az arc ráncosodásához, sárgás vagy szürkés elszíneződéséhez és komédók megjelenéséhez vezet. A jelek főként a száj és szem környékén válnak kifejezetté, ismert fogalom a száj körül jelentkező radier irányú un. cigarettaránc. A folyamat hátterében az elasztin- és kollagénrostok szerkezetében bekövetkező változások, a nagyobb mennyiségben termelődő szabadgyökök, a sejtek rossz oxigénellátása áll. Ezek együttesen vezetnek a hám elvékonyodásához, tónusvesztéshez és a bőr rugalmasságának csökkenéséhez.

A dohányzás miatti rossz oxigén- és tápanyagellátás, valamint a haj genomja elleni támadások fénytelenné, törékennyé teszik a hajat, amit gyakran fokozott hajhullás kísér.

A testsúly alakulása szempontjából a dohányzás akár kedvező hatású is lehet, ugyanis csökkenti az étvágyat, az éhségérzetet, gyorsan megemeli a glikémiás szintet és 10-30%-kal növeli a szervezet energiafelhasználását (napi 30 szál cigaretta kb. 300 kcal-t emészt fel). A leszokás során a nikotinmegvonás hatására a plusz energiafelhasználás csökken és egyidejűleg csökken a szervezetben az inzulinszint. Ez természetes módon jobb étvágyat eredményez, melynek következtében nő a kalóriabevitel. A cigaretta elhagyásával visszatér a jobb ízérzékelés és szaglás is, ez pedig szintén étvágynövelő hatású.

A dohányzás a menopauza idejét kb 2 évvel előbbre hozza, annak minden kellemetlen következményével együtt.

Mindezeket csak adalékul szántam azok számára, akik fontolgatják a leszokást.

Kapcsolódó bejegyzések