Melazma – az arc barna foltosodása

Melazma (illusztráció)

Nagyon sok nő szenved tőle és nehéz megtalálni a megfelelő megoldást – ez a két legfontosabb megállapítás az arcon napfény hatására megjelenő barna foltokkal kapcsolatban. A foltok aktuális színét a bőr legfelső rétegében lévő melanociták által termelt melanin típusa, mennyisége és az elhelyezkedés mélysége határozza meg. A terápia kiválasztása szempontjából fontos, hogy a kórtörténet és a klinikai vizsgálat alapján meghatározzuk a hiperpigmentáció okát. Lehet például valamilyen erős gyulladásos bőrreakció maradványtünete (PosztInflammatorikus hyperpigmentáció = PIH), gyógyszerreakció, fényérzékenységet okozó szer használata, terhesség vagy valamilyen szisztémás betegség, pl. mellékvesekéreg-alulműködés, májbetegség, vagy daganat következménye.

Halványításhoz különböző hatóanyagok közül választhatunk, köztük az egyik leghatásosabb a hidrokinon, ami specifikusan gátolja a melanociták celluláris metabolizmusát. A 2%-os hidrokinon-tartalmú krém hatása 4-6 hét elteltével kezd jelentkezni és 4 hónap múlva éri el maximumát. Hatásossága fokozódik, ha más hatóanyagokkal kombináljuk, mint például retinolsavval vagy tretinoinnal. Használata biztonságos, de okozhat irritációt vagy gyulladást a bőrön. Az azaleic sav, a kojic sav, a niacinamid és a retinoidok szintén biztonságos és hatékony halványító szerek, melyek monoterápiában vagy kombinációban sok készítményben használatosak, bár mindegyik okozhat bőrirritációt esetleg kontakt dermatitiszt.

A bázis szerek mellett egyre több alternativ hatóanyag jelenik meg a készítményekben, mint a glucosamin, az arbutin, a licorice kivonat stb, melyekkel kapcsolatban a szakirodalom még nem tud egyértelmű állításokat megfogalmazni

A 30-70%-os koncentrációjú glikolsavval végzett sorozatkezelés, a 20-30%-os szalicilsavas hámlasztás és a 15-30%-os TCA peeling ugyancsak hatásos lehet melazma esetén. Sötétebb bőrtípus esetén rendkívül óvatosnak kell lenni a reaktiv hiperpigmentáció veszélye miatt.

Frakcionált CO2 vagy Er:YAG lézerrel végzett un. ablativ kezelések eltávolítják a bőr felső rétegét, köztük a kóros pigmentsejteket is, ennek ellenére nem tekintjük első vonalbeli kezelésnek a reaktiv hiperpigmentáció, a hegesedés és a melazma visszatérésének veszélye miatt.

Az arc barna foltosodásának bármely módon történő kezelése során rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetni a fényvédelemre.