Orrfilter az allergia ellen?

A tavaszi-nyári allergiaszezonban nagyon fontos jelentősége van a pollenek fizikai szűrésének. Egyéb lehetőség híján eddig a rendszeres orr-, arc- és hajmosással csökkenthetik a betegek az orrnyálkahártyára kerülő allergének mennyiségét, ezzel az allergiás tünetek hevességét.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology egy olyan  ígéretes új fejlesztésről számol be, amely bizalkodással töltheti el a szezonálisan szénanáthától szenvedő betegeket. Egy dán egyetemen kifejlesztettek egy apró, kontaktlencsére emlékeztető mini filtert, amit az orrnyílásba kell behelyezni és sűrűségétől függően blokkolja a levegő specifikus részecskéit. A klinikai vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy annak ellenére, hogy a kezelés nem vezetett teljes tünetmentességhez,  klinikailag releváns mértékű enyhülést tapasztaltak a nazális tünetekben, főként az orrfolyás, a tüsszögés és a viszketés terén.

Felmerült, hogy a betegek a filter felhelyezése után esetleg abbhagyják orrlégzést és inkább szájon át lélegeznek, ami valószínűleg súlyosbította volna a tüneteiket a torokban. Ám épp ellenkezőleg, a torok irritációja szignifikánsan csökkent a nazális filter használatával, átlagosan 75%-kal, ugyanakkor a mérések azt mutatták, hogy nem volt különbség a légáramlásban a placebo és a kereskedelmi forgalomban egyelőre még nem kapható Rhinix filter között.

Kapcsolódó bejegyzések