Miért okozhat egy farmergomb bőrgyulladást?

Kellemetlen, ha az új farmer viselése után a hason viszkető bőrgyulladás alakul ki. A jelenséget ún. kontakt allergia magyarázza, amelyet a nadrág gombjában lévő nikkel vált ki. A kontakt allergia egy késői típusú allergia, amelyet a bőrrel közvetlenül érintkező anyagok válthatnak ki. A tünetek, szemben a pollen okozta allergiával, napokkal később alakulnak ki. A kiváltó anyag és a bőr érintkezése során az allergén bejut a szövetek közé és találkozik a T-limfocitáknak nevezett immunsejtekkel. A szenzibilizáció folyamata akár több napig is eltarthat. Amikor a bőr ismét érintkezik a kiváltó anyaggal, ezek az aktivált immunsejtek egy erőteljes immunválaszt váltanak ki, ami a gyulladásos tünetekhez vezet.

A viszkető bőrgyulladás gyorsan elmúlik a szteroid tartalmú krémek hatására, s ha ezután konzekvensen elkerülik a kiváltó anyaggal való érintkezést, a bőr gyógyul. Ha viszont ismételten érintkezik a bőr az allergiát kiváltó anyaggal, könnyen krónikus ekcéma alakulhat ki. Bőrtesztek segíthetnek abban, hogy azonosítsuk a a gyulladást kiváltó ágenst. Gyakori kontakt allergének közé tartozik a króm, ami a fémötvözeteken túl a mosóporokban, a cementben és a bőr cserzőanyagában is megtalálható, a mosószerekben és kozmetikumokban előforduló különböző illatanyagok és konzerválószerek és bizonyos festékanyagok.

A fémekkel szembeni allergia súlyos nehézséget okozhat a fogpótlások területén is, ezért a fogászatban felhasznált anyagokat gyanú esetén előre érdemes tesztelni. Sajnos a természetes kozmetikumok kedvelői sem kerülhetik el teljesen a kontakt allergiát, mert a kamilla, a propolisz, az árnika is a gyakran okozhat a bőrrel érintkezve allergiás bőrgyulladást.

Kapcsolódó bejegyzések

Címkék