Hogyan kezelendő a medúzacsípés?

Tengeri fürdőzés során sajnos előfordulhat, hogy medúza csíp meg valakit, ami akár az egész nyaralást tönkre teheti. Sokfajta házi ajánlást ismerünk arra vonatkozóan, hogy mi ilyenkor a teendő. Sajnos kevés olyan betegközpontú bizonyítékkal rendelkezünk, amelynek alapján ajánlásokat fogalmazhatnánk meg.

Az elsősegélynyújtás fő szempontja, hogy megakadályozzuk, hogy a bőrhöz tapadt csalánsejtek kiürítsék maró tartalmukat, hogy eltávolítsuk a csápokat a bőrfelületről és hogy enyhítsük a fájdalmat. Megnehezíti a helyzetet, hogy a medúzák különböző fajainál más a teendő. A trópusi fajoknál bőséges ecetes öblítést javasolnak, amit tengervízzel lehet helyettesíteni, ha nem áll rendelkezésre ecet, de az édesvíz nem jó megoldás. A nem trópusi medúzák csípése után az ecetes víz nem ajánlott, mert ezeknél a fajoknál az ecet fokozza a csalánsejtek kiürülését, ezért ilyenkor csak a tengervíz illetve - ha kéznél van - sütőporos oldatos leöblítés javasolt. A csápokat valamilyen műanyag eszközzel (pl. bankkártya élével) le kell kaparni, de még így is maradnak a bőrben csalánsejtek.

A fájdalomcsillapítás elsődleges eszköze a melegvíz. Megfigyelések szerint 20 perces forró zuhany jobban csillapítja a fájdalmat, mint ha hidegvizes borogatást használnának. Az elhúzódó fájdalom kezelésére használhatunk fájdalomcsillapító tablettákat, de a szteroidos kenőcsök, antihisztaminok és egyéb helyi érzéstelenítők használatával kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

Vizelet és alkohol helyi használata hatástalan!

Kapcsolódó bejegyzések

Címkék