Ki tartozik a veszélyeztettek csoportjába? Az anyajegyszűrés mindenkinek fontos!

anyajegyszűrés

Anyajegye mindenkinek van, kinek több, kinek kevesebb, az anyajegyek összes típusából azonban nem jut mindenkinek. A számuk növekedhet az életkor előrehaladtával, ahogyan a formájuk, méretük és színük is változhat. Az anyajegyszűrés célja a megelőzés, a rosszindulatú elváltozások felismerése és időben megkezdett kezelése.

Az anyajegyszűrést 18 éves kor fölött célszerű rendszeresíteni. Az ideális, ha minden évben meglátogatjuk a bőrgyógyászt, de akinek a testén halmozottan fordulnak elő anyajegyek, annak fél évente is javasolt lehet a szűrés. Ez azt jelenti, hogy a 20-30 darab vagy annál több anyajegy már az átlagosnál többnek és kockázatosabbnak számít. Emellett a nagyon fehér bőr is rizikó tényező, valamint a szabadban végzett munka, sport tevékenység is. Ezen kívül azok számára is fontos az anyajegyszűrésen való megjelenés, akik fiatalon többször, erősen leégtek, illetve  a családjukban előfordult már melanómás megbetegedés. Sajnos ma már a napozás mellőzése sem garancia, mert a megnövekedett UV sugárzás az elmúlt években megsokszorozta a bőrrákos betegek számát.

Kijelenthetjük, hogy senkinek sem szabad félvállról venni az anyajegyszűrést, amennyiben időszerűnek érzi, látogasson el hozzánk!

Címkék