Fokozott szőrnövekedés: hajlam vagy betegség?

Fokozott szőrnövekedés (illusztráció)

A szőrtelenség társadalmi elvárássá válásával egyre több nő problémái közé tartozik a makacs szőrszálak elleni harc. Sokan azt érzik, a szőrnövekedésük az átlagosnál gyorsabb, szőrszálaik erősebbek. Ilyenkor az érintettekben felmerülhet a kérdés: Vajon csak ilyen típus vagyok, vagy valamilyen eltérés áll a tüneteim mögött?

A biztos válaszhoz általában vizsgálatok egész sora vezet, viszont vannak tünetek, melyek valószínűsíthetik, hogy a szőrnövekedés mértéke eltér a normálistól.

Ilyen tünetek lehetnek:

  • a szőrzet eloszlásának helye. Aggodalomra adhat okot, ha a köldöktől a fanszőrig, a comb belső felszínén, az ajak felett, arcon, vagy az áll környékén alakul ki fokozott szőrösödés.
  • a fokozott szőrzet megjelenésének időpontja. Mindig gyanús, ha az addig panaszt nem okozó szőrzet hirtelen erősödik meg. Ilyenkor orvoshoz forduláshoz fontos megemlíteni az újonnan elkezdett gyógyszereket, fennálló terhességet, megváltozott élet és munkakörülményeket.
  • a szőrnövekedéshez társuló egyéb tünetek. Ha a fokozott, esetleg férfias jellegű szőrösödéshez súlyváltozás, a hang mélyülése vagy esetleg az inzulinháztartás zavara társul.

Ha a fent említett tünetek bármelyikét észleljük, bátran forduljunk bőrgyógyász vagy endokrinológus szakorvoshoz, hiszen a fokozott szőrösödés kezelésére, mérséklésére rengeteg megoldás létezik.

Kapcsolódó bejegyzések