A csoki és az akne

akne kezelés

Akne kezelésre sajnos sokaknak van szüksége, ezért számos kutatás zajlik annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen tényezők befolyásolhatják a bőrprobléma kialakulását.

Egy napjainkban végzett online kutatással azt vizsgálták, hogy a csokoládé fogyasztása fokozza-e az akne kialakulásának kockázatát illetve rontja-e az akne tüneteit. A nemzetközi felmérés során több mint tízezer 15 és 24 év közötti fiatal töltötte ki a kérdőívet. A kutatásban más életmódbeli tényezőt is vizsgáltak, mint lehetséges rizikó tényezőt: diéta, dohányzás, alkoholfogyasztás illetve családi hajlam.

A megkérdezettek több mint fele vallotta magát aknés bőrűnek. A családi hajlamra vonatkozó válaszok azt igazolták, hogy azok között, akiknek az egyik szülője aknés, háromszor, míg ha mindkét szülő aknés volt ifjú korában, nyolcszor gyakoribb volt az akne.

A csokoládéfogyasztás körülbelül 30%-kal növelte meg az akne kialakulásának esélyét, de természetesen ez az arány az elfogyasztott csoki mennyiségtől is függ. A magas glikémiás indexű ételek (gyorsan lebomló szénhidrátok) aknéra gyakorolt provokáló hatását sok tanulmány vizsgálta, de még nem tekinthető bizonyítottnak. Ebben a vizsgálatban más ételekkel nem mutatott jelentős összefüggést az akne: a pékáruk, a tészta, a jégkrém és a gyümölcslé sem fokozta a kialakulás valószínűségét.

Hatékony megoldást keres az akne kezelésére? Forduljon bizalommal bőrgyógyászati rendelőnk munkatársaihoz!

Címkék