A bőr funkciói

A bőr egyik legjelentősebb szervünk: felszíne 1,6-1,8 m2, súlya az alatta helyet foglaló zsírszövet nélkül is kb. 3 kg. Szerkezete és speciális működése révén szervezetünk legfontosabb, sokszínű védelmi vonalát képezi.

A mechanikai védelmet húzóerővel és dörzsöléssel szemben a bőr rugalmassága biztosítja, a bőr alatti zsírszövet pedig nyomás és ütéstompító.

A fényvédelem bőrünk egyik leghálátlanabb, de ugyanakkor legfontosabb feladata, mert a rendkívül veszélyes UV sugárzás csak a bőrben lévő melanin (pigmentszemcse) segítségével tud elnyelődni.

A határvonal funkció kettős: egyfelől megakadályozza a víz és ásványi anyagok kiáramlását a külvilágba, másrészt gátat szab a külvilágból a bőrbe jutó anyagok felszívódásának.

A baktériumok és egyéb kórokozók elleni védelmet a bőrfelszín több tulajdonsága határozza meg. Ilyen tulajdonság a bőrfelszín legfelső rétegének fokozott cserélődése, melyen a kórokozók nehezebben tudnak megtapadni. A bőrfelszín pH-ja a verejték tejsavtartalma, valamint a lecserélődő hámsejtek zsírsavtartalma miatt a savas (pH 4-6) tartományban helyezkedik el. Ezt nevezik a bőr savköpenyének is, mely természetes tisztítószerként pusztítja el a baktériumok egy részét.

A szervezet hőszabályozásában a bőrnek kiemelkedő szerepe van. Ez a szerep részben passzív: a bőr vastagsága révén hőszigetelőként működik. A szabályozás aktív része abból áll, hogy a benne lévő verejtékmirigyekből történő izzadással és hajszálértágulattal hő adható le, míg hideg időben az erek összeszűkülnek, és hőleadásuk így minimálisra csökken.

Címkék