Viszketett már ön?

A tartós viszketés jelentősen rontja az életminőséget, megzavarja az éjszakai nyugalmat, nappal figyelemzavart, hangulatromlást, irritáltságot okoz, hosszú távon depresszióssá, reményvesztetté és magányossá teszi az embert.

A krónikus viszketés, szaknyelven pruritusz, jóval több ember életét keseríti meg, mint gondolnánk, a felnőtt lakosságnak csaknem 15%-a érintett lehet, 70 év felett már minden negyedik ember szenved tőle. Gyakori ok a túlzásba vitt tisztálkodás okozta bőrszárazság, bőrrel érintkező anyagok (pl.mosószer) által kiváltott irritáció. Belbetegségek közül a vérképzőrendszeri betegségek (leukémia, Hodgkin kór stb), vesefunciós zavarok, májbetegségek, pl. vírusos májgyulladás okozhat kínzó vakaródzást. Cukorbetegségben már a korai stádiumban károsodhatnak a bőr érzőidegrostjai, ami szintén viszketést okozhat. A vashiánynak is igen korai tünete lehet a csillapíthatatlan viszketés, ahogy bizonyos daganatok esetén is ez lehet a legelső panasz.

A vakaródzás a viszketésre adott normális válasz. Ilyenkor a fájdalomneuronok izgatása megakadályozza, hogy a viszketésneuronok jele eljusson az agyba. Ha a folyamat régen fennáll, a sok vakarás újabb viszketésneuronok megjelenéséhez vezet a bőrben, ami kialakítja az ördögi kört. Ráadásul krónikus viszketés esetén, hasonlóan a krónikus fájdalomhoz, a központi idegrendszerben kialakul a viszketés-emlék, amikor már a vakarás sem segít. A kutatók most az próbálják megfejteni, hogy hogy lehet ezt az "emléknek" a kialakulását megelőzni. Korábban a viszketést a fájdalom egyik fajtájának gondolták. A legújabb kutatások a folyamat molekulárbiológiai hátterét próbálják tisztázni és sikerült is azonosítotani azt a fehérjét, amely a jelet közvetíti. Ez reményekre jogosít egy új terápiás lehetőség kifejlesztésére, ami a viszketés okától függetlenül a viszketés érzésének a kialakulását szüntetné meg. A viszketés stresszessé teszi az embert, s a stresszhormonok még jobban fokozzák a viszketést. Allergiás eredetű viszketés esetén az antihisztamin tabletták enyhülést adhatnak, egyéb esetekben - ha a folyamat hosszú fennállása és életminőséget rontó hatása ezt indokolja - belső kezelésként antidepresszáns vagy más nyugtató tablettákat adhatunk, melyek gátolják a jel eljutását az agyba.

Kapcsolódó bejegyzések