Tippek az optimális sebgyógyuláshoz

Tippek az optimális sebgyógyuláshoz

Alapvetően műtétek során kerül előtérbe az optimális sebgyógyulás jelentősége, azaz hogy minél gyorsabban kialakuljon a sarjszövet és minél szebben gyógyuljanak sebeink. Ettől függetlenül a tanácsok általánosságban a mindennapi életünk során is hasznosak lehetnek.

  • Műtétet megelőzően: A sebészek javasolni szokták műtét előtt a dohányzás felfüggesztését, mivel a cigarettában lévő nikotin a hemoglobinról leszorítja az oxigént és így az oxigén szállítása a vérben csökken. Ez a csökkent oxigéntartalom, relatív oxigénhiány baktériumok felszaporodásához vezethet a sejtekben. Az optimális sebgyógyulás érdekében kerülni kell a napfényt és a szoláriumok használatát, illetve hidratáló krémekkel ápolhatjuk a bőrt.
  • Műtétet követően: 10 nappal később eltávolíthatók a varratok, továbbra sem szabad dohányozni és kerülni kell az UV-sugárzást, nem szabad a sebnek feszülnie, húzódnia. Árnika virágból készült termékeket használhatunk a sebgyógyulás fokozásához, két hét után pedig bármilyen szilikon szalagot vagy szilikon-alapú krémet használhatunk az optimális sebgyógyulás érdekében. Más olajos vagy vitaminos krémek, amik nem tartalmaznak szilikont, csak nehezítik a gyógyulást és csúnya heget okozhatnak.

Kérje bátran bőrgyógyászati rendelőnk szakembereinek segítségét, melyhez keressen fel minket elérhetőségeink egyikén!

Címkék