Melanoma, az apró ellenség

A melanoma a bőr festéktartalmú sejtjeiből kialakuló rosszindulatú daganat. Főleg anyajegynél alakulhatnak ki, de ne ijedjünk meg, különbség van az anyajegyek és melanomák között, ezért is fontos, hogyha anyajegyén bármilyen elváltozást észlel, például megváltozik a színe, megnövekszik, eltorzulnak a határai, elmosódottakká válnak, azonnal keressen fel egy bőrgyógyászati rendelőt.

Melanoma bármely életkorban, bármely testrészen megjelenhet. A gyermekkori napégés fokozza kialakulásának kockázatát. Azok a betegek, akiknek a családjában már fordult elő melanoma, illetve akiknek az átlagot meghaladó számú anyajegye van, fokozott figyelmet igényelnek. Ha korai stádiumban felismerjük a melanomát, gyakran elegendő a sebészi kimetszés, míg előrehaladott stádiumban már lényegesen rosszabb a prognózis.

A fentiek miatt fontos, hogy gyakorta vizsgáljuk meg anyajegyeinket, kiváltképp nyáron, amikor mindenképpen intenzívebb napsugárzás éri bőrünket, és ha gyanús tüneteket észlelünk, jelentkezzünk melanoma vizsgálatra.

Ha bármilyen elváltozást észlel, vagy akár csak megijedt, keresse fel bőrgyógyászati rendelőnket! Ez esetben igaz a mondás, hogy jobb félni, mint megijedni!

Címkék