Hódítanak a magánorvosok

sorbanállás (illusztráció)

A gazdasági világválság következtében az emberek egyre többet költenek egészségcélú kiadásokra. Egyesek hálapénzzel vásárolnak magasabb szintű, gyorsabb ellátást, de egyre többen magánorvoshoz fordulnak. Négy esztendő alatt megnégyszereződött azok száma, akik magánorvoshoz fordulnak egészségügyi problémáikkal. A GFK és a Tárki Társadalomkutatási Intézetének közös felmérése szerint míg 2006 és 2008 között a magyarok 10%-a fordult magánorvoshoz, az elmúlt két esztendőben már 40%-uk döntött a privát ellátás mellett. A lakosságnak csak a jobb módú egyharmada egészségfogyasztó, a másik kétharmad csak kényszerből veszi igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, s jellemzően ez a réteg fogyasztja a legtöbb gyógyszert. Az egyre fokozódó érdeklődésnek megfelelően tízszeresére nőtt az egészségügyi dolgozók által alapított magánvállalkozások száma. Meglepő, de az egészségügyi kiadások harmada magánzsebből származik. Az országos egészségbiztosítás büdzséje megközelíti az 1500 milliárd forintot, és ehhez járulnak a lakosság közvetlen kiadásai évi több mint ezermilliárd forint értékben. További évi 570 milliárd forintot tesz ki az az összeg, amit alternatív gyógyászatra fordítunk. Egy 2008-ban végzett felmérés szerint abban az évben 78 milliárd forintot költöttek a betegek hálapénzre, aminek legnagyobb részét a kórházi orvosok kapták.

Jellemzően a nőgyógyászat és a fogászat az a két terület, amit magánúton oldanak meg a betegek. Érdekes, hogy a betegek 25%-a éppen azt az orvost keresi fel a magánrendelésen, akihez a társadalombiztosítás által finanszírozott rendelésre is járt.

A magánorvosok bizonyos része, elsősorban a fogorvosok és a plasztikai sebészek jelentős exporttevékenységet is folytatnak, hiszen forgalmuk részben külföldi betegek ellátásából származik (becslések szerint a fogászatban ez évi 20 milliárd, más becslések szerint akár 50 milliárd forintot jelenthet). Az egészségügyi turizmus jelenleg erős támogatást élvez, egyre szervezettebben igyekeznek Magyarországra vonzani a gyógyulni vágyó külföldieket.

Hogy mindennek mi az oka? Egyrészről mindenképpen az, hogy az állami egészségügyi ellátás egyre kevésbé tud megfelelni a vele szemben támasztott elvárásoknak. Míg bizonyos ágai világszinvonalon teljesítenek, egyes betegségcsoportokat szinte teljesen elenged.

 

Kapcsolódó bejegyzések