Hajhullás, kopaszodás

Minden embernek természetes módon hullik a haja, a kérdés csak az, hogy mennyi hullik ki naponta. Átlagosan, normál esetben is napi 50-100 hajszálat vesztünk el, de bizonyos okokból átmenetileg, vagy tartósan a megszokottnál több hajszál hullhat ki, illetve az új hajszálak megjelenése lelassul, vagy elmarad. Ilyenkor a hajzat megritkul.

A hajhullásnak számtalan oka lehet: szülés után például sok nő tapasztalhatja meg, hogy nagy mennyiségben hullik ki a haja, ugyanakkor nagy stressz, hormonális változások, diéta és táplálkozás, hajviselési, vagy hajápolási szokások, különböző betegségek és orvosi kezelések is állhatnak a hajhullás hátterében.

A kopaszodás leggyakoribb oka a viszont egyszerűen csak örökletes, genetikai adottság. Csak az USA-ban körülbelül 80 millió férfi és nő érintett, akiknél a családban generációkon keresztül jelentkezett a kóros mértékű hajhullás. Az öröklődő kopaszodást férfi-típusú, női-típusú, vagy androgén kopaszodásnak is hívják.

Szerencsére a legtöbb esetben a hajhullás oka gyorsan megállapítható, kezelhető, és még időben megállítható. Mindenképp keressen fel bőrgyógyászati rendelőt, ha rövid időn belül fokozottabb mértékű hajhullást tapasztal, addig pedig gondosan ápolja haját, és ne szedjen olyan gyógyszereket, amiket nem orvos írt fel!

Címkék