Gyermekkori ekcéma - felnőttkorban kézekcéma?

Gyermekkori ekcéma - felnőttkorban kézekcéma?

A felnőttkorban megjelenő atópiás dermatitist (száraz bőrgyulladást, gyakori nevén gyermekkori ekcémát) nehéz felismerni. Gyakran csak a kezeken jelentkeznek az ekcémás tünetek, a bőr néhol megvastagodik, bereped, hámlik. A patikából vásárolt, helyileg ható krémekre a tünetek általában nem reagálnak, így ezek nem alkalmasak az atópiás dermatitis kezelésére.

A diagnózist nehezíti, hogy felnőttkorban már sokan nem emlékeznek arra, hogy gyermekkorukban ekcémájuk volt. Ha a kézháton csak enyhe bőrelváltozás látható, akkor az allergiás eredetű kontakt bőrgyulladás is felmerül. Sajnos sok esetben, nehéz különbséget tenni a kétféle bőrgyulladás között, sokszor a bőrteszt sem segít.

A legtöbb felnőttkori atópiás bőrgyulladás kezelése nem egyszerű, gyakran csak erős szteroid tartalmú krémek nyújtanak segítséget. A szteroid tartalmú krémek hatását fokozza, ha használata előtt 20 perccel a kezet rövid ideig sós vizes fürdőben áztatják. Fontos a kéz védelme a külső hatásokkal szemben, erre legalkalmasabb a pamut bevonatos belső felszínű kesztyűk, illetve az ún. folyékony kesztyűk használata, valamint a speciális kézápoló krémek alkalmazása.

Amennyiben nem múlnak a kínzó tünetek, bátran vegye fel a kapcsolatot budapesti bőrgyógyászati rendelőnk szakértőivel!

Címkék