Akne és diéta

Gyakran felmerül a kérdés, hogy az akne tünetei diétával enyhíthetők-e? Korábban még szakmai körökben is nagyon elterjedt volt az a mítosz, hogy a kakaó, csokoládé és az olajos magvak, úgy mint a napraforgó, tökmag, mogyoró, dió és pisztácia provokálja a pattanások megjelenését. Bár azt sokan tapasztalták, hogy hiába hagyják ki az étrendjükből ezeket az ételeket, az aknéjuk bizony nem változik, sokáig tartott, míg kontrollált klinikai vizsgálatokkal cáfolták az összefüggést. S bár statisztikailag szignifikáns provokáló hatásuk nem igazolódott, egyes emberek mégis arról számolnak be, hogy a kakaó-tartalmú ételek illetve az olajos magvak fogyasztása rontja aknés tüneteiket. Ezeknek az embereknek természetesen javasolt az étrendjükből ezeknek az ételeknek a kiiktatása.

Az elmúlt évek tudományos vizsgálatai alapján viszont egyre bizonyosabbá vált, hogy különösen a tejfogyasztás és a szénhidrátokban gazdag táplálékok kiválthatják és ronthatják az aknét. Vizsgálatok során összefüggést mutattak ki az akne és az inzulinszerű növekedési faktor-1 (ILGF-1) között. Az ILGF-1 szintje pubertáskorban fiziológiásan is magasabb, amit a tejfogyasztás tovább növel.

A fiatal felnőtt nők aknéjának hátterében nemritkán un. policisztás ovárium szindroma (PCO) igazolható. Ezekben az esetekben a klinikai tüneteikhez a petefészekben szinesgombostű-fejnyi ciszták megjelenése és a jellegzetes hormonális eltérések mellett egy speciális anyagcsere-zavar, az inzulinrezisztencia társul. Ilyen esetekben a szövetek fokozatosan rezisztenssé válnak a hasnyálmirígyben termelődő inzulinra, ami eleinte elhízáshoz, később fokozatosan cukorbetegség kialakulásához vezet. PCO-s betegeknél a szénhidrát-szegény étrend nemcsak az anyagcsere-zavart, de az aknés tünetek súlyosságát is enyhíti.

A pattanásosság egy testileg-lelkileg megbélyegző állapot, aminek enyhítése, gyógyítása komplex szemléletet igényel. Az orvosi és kiegészítő kozmetikai kezelés mellett fontos szerepe van annak, hogy az étrend tudatos kialakításával támogassuk a gyógyulást. Az aknés betegek esetében tehát szénhidrát-szegény étrend javasolt és kerülni kell a túlzott tejfogyasztást. Természetesen emellett érdemes figyelni az egészséges étkezés egyéb szabályaira is, azaz lehetőleg kerülni kell a zsíros ételeket, különösen a telített zsírsavakat, sok zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, valamint be kell építeni az étrendbe az olivaolajat.

Kapcsolódó bejegyzések