A gyógyszerek ára - originális készítmények és generikumok

Egy új hatóanyag kifejlesztése évekig tart és nagyon sok pénzbe kerül, ezért  szabadalmi védettség biztosítja, hogy ezt az új hatóanyagot a szabadalmi idő lejártáig (Magyarországon 20 év) csak az forgalmazhassa, aki kifejlesztette.
Ezeket a készítményeket originális gyógyszereknek hívjuk. A szabadalmi idő lejárta után az adott hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítményeket már más gyártók is előállíthatják és forgalmazhatják. Ezeket a gyógyszereket generikus gyógyszereknek hívjuk. Az ilyen készítmények ára alacsonyobb, mivel a kifejlesztésre, az új gyógyszer megismertetésére nem kellett költenie az előállítóknak. Az azonban vitatható, hogy a generikumok ára valóban olyan mértékben olcsóbb-e, mint az elvárható lenne.

Nemrégiben olvastam egy összehasonlítást, amely egy véralvadásgátló szer árának alakulását mutatja. Az eredeti készítmény dobozonkénti ára 268 euro volt. A szabadalmi védettség 2008 év végi lejárata után megjelent első generikumok azonos kiszerelése 180 euroba került, de hamar megjelentek a piacon a kisebb, kevésbé ismert gyógyszercégek is, akik 50 eurot kértek dobozonként. Tavaly októberben a legnagyobb németországi egészségbiztosító felhívást intézett a gyógyszerszégekhez, hogy jelöljék meg azt a legalacsonyabb árat, amelyért ezt a véralvadásgátló készítményt az általuk biztosított betegek hozzájuthatnak. A gyártók egymás alá ígértek, mert ha a legnagyobb betegbiztosító szerződést köt velük, akkor a lakosság nagyon nagy részének orvosa ennek a gyártónak a termékét fogja felírni páciensének. A szerződést az a gyógyszergyártó cég nyerte, amelyik 18 eurós árat ajánlott. Két év alatt tehát az originális készítmény árához képest 93%-kal olcsóbban is hozzá lehet jutni egy ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó generikus készítményéhez.