A gluténérzékenység és az akne összefüggése

bőrgyógyászati rendelő

Napjainkban sokak mondanak le a glutént tartalmazó élelmiszerekről, egyesek valamilyen fogyókúra kedvéért, mások betegség, intoleranciamiatt kénytelenek mellőzni a például a különféle pékárukat, tésztákat, szója tartalmú termékeket.

A gluténérzékenység – szemben a gluténallergiával és a coeliákiával – kizárásos diagnózis, azaz akkor beszélünk róla, ha a tünetek hátterében immunológiai folyamatok nem bizonyíthatóak, de a glutén bevitel mégis tüneteket okoz. Mechanizmusa nem tisztázott. Klinikai megjelenése sokrétű lehet, okozhat emésztési zavarokat (felfúvódás, hányinger, irritábilis bélszindróma, kóros súlycsökkenés vagy éppen súlygyarapodás) de gyakran jár fáradékonysággal, alvászavarral vagy okoz fejfájást vagy izomfájdalmat. Egyre több adat van arra, hogy a meglévő aknés tüneteket is rontja, sőt akne szerű tüneteket provokálhat.

Ennek ismeretében azon páciensek esetében, akiknek gyakran van szüksége akne kezelésre, gondolni kell arra, hogy esetleg diétával is javíthatunk az állapotán.

Amennyiben szakszerű akne kezelésre és tanácsadásra van szüksége, bátran keresse fel bőrgyógyászati rendelőnket, megtaláljuk a megoldást!

Címkék