A fiatal felnőttkori aknéról

Fiatal felnőttkori akne (illusztracio)

Az International Journal of Dermatology nemrégiben megjelent nagy összefoglaló közleménye szerint a felnőtt nők átlag 48%-a szenved aknés tünetektől, 74%-nak premenstruálisan rosszabbodnak a panaszai és 97%-a nyomkodja, vakarja vagy más módon kézzel manipulálja a léziókat. Életkori sajátosság, hogy a tünetek főleg az arc alsó felén jelennek meg. Érdekes, hogy sok a dohányzó azok közt a nők között, akiknél a mitesszerek dominálnak.

Felnőttkorban az akne hátterében gyakran hormonális rendellenesség, leggyakrabban PCOS (policisztás ovárium szindroma) áll. Ez a nők körében 5-10%-os gyakorisággal előforduló betegség a pattanásosság mellett hajhullással és szőrösödéssel jár, hátterében a szénhidrát-anyagcsere egy zavara,az inzulinrezisztencia áll, ami felborítja a petefészek hormontermelését, melynek meddőség, évtizedek múlva pedig cukorbetegség lehet a következménye. A diagnózis felállításához a vércukorszint és az inzulinszint vizsgálata, hormonvizsgálatok és a petefészek hüvelyi ultrahangvizsgálata szükséges. Beigazolódott inzulinrezisztencia esetén szénhidrát-szegény diéta, ritkábban gyógyszeres kezelés szükséges, ami látványosan javítja a bőrtüneteket.

Az isotretinoin az akne leghatékonyabb belső kezelése, amit szigorú előírások betartásával más kezelésre nem reagáló, súlyos bőrtünetek esetén adunk. Ez a kezelés pubertás korban az esetek 96%-ában végleges gyógyuláshoz vezet, felnőtt korban azonban a kezelt esetek 32%-ánál visszatérnek a tünetek. A belsőleg alkalmazott elhúdódó antibiotikus kezelés felnőtt korban még ritkábban oldja meg véglegesen a problémát, mert ott 82% a visszaesési ráta.  Az ilyen terápiarezisztens esetekben azonban gyakran nagyon jó hatású a hormonális kezelés, például fogamzásgátlók, különösen az antiandrogén hatású fogamzásgátlók vagy spironolacton szedése, esetleg ezek kombinációja. Egyesek szerint ez a felnőtt nők aknéjának legbiztonságosabb és leghatékonyabb kezelése, tudni kell azonban, hogy a javulás 2-3 hónap után jelentkezik.

Kapcsolódó bejegyzések