5 fontos környezeti tényező, melyek károsítják a bőrt

melanoma vizsgálat

A káros hatással bíró tényezők között lehet olyan is, amiről nem is gondolta volna korábban, hogy negatív hatása van. Néhány egyszerű lépéssel azonban megóvhatja bőre egészségét, hogy ritkábban kelljen bőrgyógyászati rendelőbe járnia!

  1. Napfény káros sugarai: Mindig használjon naptejet, még akkor is, ha csak pár percre tervez kint maradni a szabadban. Alkalmazzon egész testén fényvédő hatású hidratáló krémet, és ne felejtse el bekenni a kéz- és lábfejek, alkar, fülek, nyak, illetve áll alatti területeket sem. Esetleges túlzott napozás után érdemes melanoma vizsgálatra is ellátgatnia a szezon végén.
  2. Szennyezett levegő: Úgy kerülheti el a legkönnyebben bőre szennyeződését, ha reggel és este megfelelő termékekkel és bő vízzel lemossa. Próbálja minél hamarabb eltávolítani arcáról az irritáló anyagokat, de napi 2-3 alkalomnál többször ne ismételje meg, mert az is kiszáríthatja a bőrt.
  3. Házi por: A legjobb mód arra, hogy valamennyire csökkentse a por mennyiségét, az az, ha minél gyakrabban takarít. Ezzel mérsékelhető leginkább a levegőben lévő poratkák és kosz szemcsék mennyisége.
  4. Vegyszerek: A kémiai anyagokat, vegyszereket használja célzottan és csakis jól szellőző helyen. Takarja, fedje le bőrét, amikor vegyszereket használ, mert ezek az anyagok könnyedén és gyorsan bejutnak a bőrön keresztül, és kárt okoznak a szervezetben, még mielőtt lemosná őket.
  5. Dohányfüst: Ha dohányzik, próbáljon leszokni, amilyen hamar csak tud, illetve amennyire tudja, kerülje a passzív dohányzást is. Szervezetének nehéz kiszűrni a méreganyagokat a levegőből, ezért ha egy füstfelhő borítja be környezetét, az megnehezíti, hogy a tiszta levegő jusson el bőréig.

Ha sikerül elkerülnie ezeket a károsító környezeti tényezőket, bőre tisztábbá és egészségesebbé válik, mely, mint kültakaró, jobban védi Önt. A problémák elkerülésében lehet segítségére egy kiváló bőrgyógyász, aki személyre szabott tanácsokat adhat Önnek! Bátran keresse fel budapesti bőrgyógyászati rendelőnket, és kérjen időpontot!

Címkék