Google+
Ugrás a tartalomra
Az Ön bőre a mi felelősségünk

Körömgomba

A jó megjelenés egyik fontos záloga a szép, formás, ápolt köröm. Ápolatatlanságot sugároz, ha a színe, vastagsága, állaga vagy a formája megváltozik. Az ilyen jellegű elváltozások leggyakoribb oka a körömgomba, mely egyaránt érintheti a kéz- és lábkörmöket, ez utóbbiakat kétszer gyakrabban. A felnőtt népesség körében hozzávetőleg 10-15%-os gyakorisággal fordul elő, de a 40 év felettiek esetében ez az arány 40%.

A köröm vagy a körömágy kisebb-nagyobb sérülései fogékonnyá teszik a körmöt a gombás fertőzésre. Idős embereknél a perifériás keringés zavara, érszűkület és a cukorbetegség is fokozza a gombák megtelepedésének a veszélyét. A túl agresszív pedikűr okozta hámsérülés gyakran behatolási kaput képez a környezetünkben sok helyen jelenlévő gombák számára.

Bármilyen riasztóak is a klinikai tünetek, ma már sokszor jó eredménnyel kezelhető a körömgomba. Bizonyos esetekben ajánlott, hogy a körömkaparék vizsgálatával azonosítsuk a kórokozót, ugyanis más jellegű, nem fertőzéses betegségek járhatnak hasonló tünetekkel (pl. pikkelysömör). A kényelmesnek és egyszerűnek tűnő krémek, oldatok és lakkok használatától sajnos csak ritkán, esetleg egészen kis kiterjedésű fertőzés esetén várható gyógyulás. Lényegesen jobb eredmény érhető el belső kezeléssel: 3-4 hónapos gyógyszerszedéssel a körömgomba az esetek kb. 60-70%-ában gyógyítható, bár az olyan tényezők, mint a cukorbetegség, idősebb kor, vagy hosszú ideje fennálló, sok körmöt érintő fertőzés, rontja a gyógyulás esélyeit. Előfordulhat azonban olyan helyzet is, amikor nem adhatók gyógyszerek, vagy a beteg nem kívánja vállalni a tablettaszedéssel járó esetleges kockázatot.

Lézeres körömgomba-kezelés

Új perspektívát jelent ez az USA-ban 2010 óta elfogadott és egyre szélesebb körben alkalmazott terápia.

A kezelést speciális, az infravörös körüli hullámhossztartományba eső lézerkészülékekkel végezzük. A lézerfény a körömlemezben hővé alakul, ami elpusztítja a gombát. Egyes klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a lézer a körömlemezben fotokémai, illetve fotobiológiai reakciót is elindít, ami a körömgomba ellen immunválaszt indít be.

Nem minden lézerkészülék alkalmas a gombás köröm kezelésére, hiszen egyes készülékek inkább roncsolják az ép bőrt, mint a kis mikroszkópikus gombaelemeket, valamint gyorsan elérik a lábujjak fájdalomreceptorait, ezzel jelentős fájdalmat okoznak a páciensnek. Az infravöröshöz közeli tartományba eső lézerkészülékek fényét a gombapigment korábban nyeli el, mint az ép szövet. A megfelelően megválasztott és beállított lézerkészülék a környező ép szövetekre nem hat, így a kezelés ideális esetben semmiféle mellékhatással nem jár. A kezelés alatt enyhe melegségérzet léphet fel a köröm területén, de a kezelés nyugodtan nevezhető fájdalommentes beavatkozásnak. Általában négy egymást követő kezelés elegendő a teljes gyógyuláshoz. Természetesen ez a módszer sem ígér azonnali látványos javulást, hisz a beteg körömnek le kell nőnie, ami 6-12 hónap is lehet.